Скорост на зареждане за WordPress

Когато говорим за онлайн продажби, трябва да разберем, че имаме работа с хора, които нямат време или не желаят да посетят физически магазини.

В тази статия ще се опитам да опиша защо е добре да вземем предвид с каква скорост на зареждане се отваря сайтът Ви.

Уебсайтът за електронна търговия би трябвало да пести време на своите потребители. Кликането върху бутона за опресняване ще ги подтикне да преминат към конкурентен сайт и може би никога повече няма да Ви посетят отново. Или най-лошото – ще споделят негативния си опит с други хора.

Връзката между скоростта на зареждане и намалените посещения/реализации е неоспорима. Няма смисъл да се опитваме да оборим студените цифри.

Бизнесът има нужда от добра скорост на зареждане

Ако бизнесът Ви зависи от вашия уеб сайт, то не бива да се пренебрегва факторът с каква скорост на зареждане се отваря страницата. Loadstorm обедини няколко научни открития в хубава инфография, което показва, че увеличаването на времето за зареждане на страница само с една секунда води до 7% загуба на реализации, 11% по-малко прегледи на страници и 16% намаляване на удовлетвореността на клиентите.

Как скоростта на зареждане влияе на моят уеб сайт?

Потребителите не забравят лошото уеб изживяване. 88% от хората, които изпитват разочароващо зареждане на страниците, са по-малко склонни да пазаруват от този сайт . Повече от една трета ще разкажат на приятелите си за негативния си опит.

Как хората приемат бавното зареждане на уеб сайт

Според Google забавянето на резултатите само с четири десети от секундата може да доведе до 8 милиона по-малко търсения дневно.

Тези цифри не са изненадващи. Те помагат да се покаже значението на поддържането на бърз и надежден сайт с добра скорост на зареждане. Ако загубеният трафик и реализациите не са достатъчно убедителни, нека да разгледаме и оптимизацията за търсачки (SEO). Скоростта е фактор, за който Google следи. Бавните страници могат да доведат до намаляване на класирането Ви при търсене.

Къщата и стаята.

Представете си, че уебсайтът Ви е къща, пълна със стаи с различни размери и функции. Началната страница е дневната, където се събира по-голямата част от трафика на хора. Другите страници и подстраници са останалите стаи, събрани под покрива на вашия URL адрес.

Къщата се състои от сайта и вашия сървър, който по същество е структурата, която съставя всички стаи и ги обединява. Тухлите са изработени от код. Това оказва пряко влияние върху качеството на сайта и скоростта му. Точно както строителните материали оказват пряко влияние върху структурното качество на Вашия дом.

И така, кое е по-важно, структурата или стаите? И двете, но скоростта на зареждане на сайта има повече общо със сървъра и кода, отколкото отделните страници. Причината за това е, че цялата структура, създадена в кода, е заредена с всяка страница.

Скорост на зареждане – значение за SEO.

Скоростта на сайта се измерва във времето, необходимо за зареждането на уебсайта, независимо от това на коя страница сте. Това включва изображения, снимки, съдържание и всякакви други допълнителни функции.

Скоростта на страницата е по-конкретна. Състои се от две неща: време за зареждане на страницата и „време до първия байт“. Обяснено с по-опростени термини:
– Времето за зареждане на страницата означава времето, необходимо за пълното зареждане на страницата.
– Времето до първия байт е много по-кратко измерване. Това е равно на времето, необходимо на браузъра, за да получи първия байт информация от уеб сървъра.

Без значение кое измерване анализирате, по-бързото винаги е по-добре. Много хора са открили, че по-бързите страници се класират и конвертират по-високо от по-бавните.

Има няколко фактора, които влияят върху скоростта, включително размера на файловете, кеш паметта, сървъри и др.

Очевидно нещата са се променили много от началото на Интернет бума. Днешните потребители очакват значително по-кратки времена за зареждане и сайтовете трябва да отговарят на тези очаквания. Средностатистическият потребител очаква уеб страницата да се зареди за по-малко от 2 секунди. Да, 2 секунди! Всъщност, за да се уверите, че сайтът ви е бърз и се представя добре, ето първият от четирите уеб фундаментални принципа на Google, лесно е да разберете защо.

Скорост на зареждане спрямо брой потребители изоставящи уеб страницата

Връзката със SEO оптимизацията

Когато става въпрос за фактори за SEO, маркетинг на съдържание и други входящи стратегии, повечето хора обръщат внимание на структурни и естетически елементи. Структурните елементи включват тагове за заглавие и мета тагове в HTML кода на сайта Ви, а естетическите елементи се отнасят до неща като дизайнерски елементи и избор на думи. Всички те са важни, но те не са единственият двигател на за трафик и конверсии.

Бих искал да обърна внимание на ефективността на сайта – важен, но понякога пренебрегван компонент на способността на уебсайта да привлича и конвертира трафика. Факторите за ефективност на сайта са донякъде технически, тъй като те често изискват програмиране в бекенда на сайта или структурни подобрения, за да работят. Донякъде са и естетически, тъй като подобряват субективното преживяване на клиента, но не принадлежат към нито една от посочените по-горе категории. Това са неща като скорост на зареждане, съвместимост с мобилни устройства и функции на сайта, както и ефектите на курсора на мишката.

Google харесва бързи сайтове!

Скоростта на сайтовете е едно от малкото неща, които Google официално обяви като фактор за класиране. Това означава, че за сайта Ви в WordPress, както на настолни компютри, така и на мобилни устройства, скоростта на зареждане е от жизненоважно значение за успеха Ви. Не само посетителите на сайта ще го затворят, ако зарежда бавно. Вярно е! Скоростта на зареждане е фактор за класиране!

Не на последно място – Вие също ще искате да сте наясно с ефектите от скоростта на вашия сайт. От 2016 г. повече хора използват мобилни устройства за сърфиране в интернет, отколкото настолни компютри. През 2019 г. се очаква броят на мобилните потребители да достигне 5 милиарда. Това са почти две трети от всички хора на планетата.

Скорост на зареждане на мобилни устройства

Това е от значение, защото повечето потребители на мобилни устройства търсят подобно преживяване на това, което биха получили с традиционен компютър. Почти половината очакват сайтовете да се заредят за по-малко от 10 секунди. Това е една от причините, поради които средното време за зареждане на мобилни устройства за компаниите в списъка на Fortune 500, е с две секунди по-бързо от общата средна скорост на зареждане при настолен компютър.

Как стои въпросът с WordPress?

Google първо постави акцент върху скоростта на сайтовете през 2010 г. Бавната скорост на уебсайт може да повлияе върху неговото SEO, което води до по-ниско класиране в търсачките, което на свой ред може да доведе до по-малко нови и завръщащи се клиенти.

Според доклад на Radware, забавяне от 2 секунди по време на пазаруване онлайн може да доведе до нива на изоставяне (процента на посетители, които не са спомогнали за постигане на целите) от 87%.

Ако Amazon забави скоростта на зареждане дори с една секунда, те могат да „загубят продажби от 1,6 милиарда долара“ всяка година. Тази статистика от FastCompany доказва, че скоростта на сайта има пряко въздействие върху продажбите и процента на реализация.

По-бързата скорост на зареждане не само ще попречи на спадането в продажбите и класирането в търсачките, но и ще спечелите конкурентно предимство, тъй като потребителите ще напускат сайтове на конкурентите в полза на по-бърз и по-ефективен уебсайт.

Освен това увеличаването на скоростта на сайта Ви ще подобри удовлетвореността на клиентите Ви, което е от жизненоважно значение за всеки бизнес.

Ролята на хостинг услугата

Изборът на WordPress хостинг играе важна роля в работата на сайтовете и тяхната скорост на зареждане. Добър хостинг провайдър като Суперхостинг или Jump.bg очаквано би взел допълнителни мерки за оптимизация на вашия сайт. Но при споделен хостинг споделяте сървърните ресурси с много други клиенти. Ако съседният сайт получава много трафик, това може пряко да повлияе върху цялостното поведение на сървъра. Съответно ще забави и Вашия уеб сайт.

От друга страна, използването на управлявана услуга за хостинг на WordPress, Ви дава най-оптимизираните сървърни конфигурации, специално за WordPress. Управляваните WordPress хостинг компании също предлагат автоматични резервни копия, автоматични актуализации и много други. Имат и по-модерни конфигурации за защита, за да защитят своите клиенти.

В крайна сметка, ако сте сериозни за изграждането на успешен уебсайт, тогава имате нужда от сериозен хостинг. Нуждаете се от хостинг с безупречен ъптайм.  Хостинг, който може да се мащабира, когато имате нужда от него. Хостинг, който осигурява бърза скорост на зареждане всеки път, когато посетител или търсачка се опитат да посетят сайта Ви.

Вашият коментар