Какво ново в WordPress 5.3?

Кои са новостите, които ще бъдат представени в WordPress 5.3?

Много разработчици и потребители очакват с нетърпение появата на най-новата версия на WordPress, обозначена като 5.3. Тя ще бъде представена най-рано след около месец, а към момента почти всички промени в нея са известни. На 12-ти ноември предстои да бъдат официално обявени и потвърдени всички подобрения, които все още преминават усилени бета тестове. Разбира се, нововъведенията могат да се различават в определена степен от очакванията за тях, но това ще стане ясно съвсем скоро. Поради тестовата фаза на функционалността на новата версия, нейното използване преди премиерата е непрепоръчително. 

Какви всъщност са очакваните новости и доколко те ще подобрят представянето на платформата?

Множеството различни промени са обещаващи

Създателите на новата версия са включили нови опции и подобрения на блок редактора. Освен промени по юзър интерфейса, платформата се е сдобила и със значителен брой подобрения, улесняващи работата на създателите на уеб страници, използващи WordPress.

Нова тема за WordPress

Сред основните промени фигурира новата тема Twenty Twenty, базирана на безплатната Chaplin. Темата притежава основни реквизити като корица и шаблон за създаване както на отделни публикации, така и на цели страници. По този начин всички предимства на блок редактора могат да бъдат използвани максимално ефективно. Twenty Twenty не включва типичното разпределение със страничен панел с инструменти, разположен вляво или вдясно от полето за текст, но притежава отделни менюта за линкове към социални мрежи, както и за мобилни приложения. 

Темата идва с елегантен фонт, Inter, който изглежда много добре за заглавия на малки екрани.

Подобренията по юзър интерфейса са значителни, но в никакъв случай не са прекомерни. Целта на въвеждането им е повишаване на функционалността и оптимизиране на изгледа на целия административен панел. Това се постига чрез промени в контраста между отделните полета и бутони. Различните панели с инструменти ще притежават доста по-унифициран вид, което ще допринесе за по-лесното навигиране на потребителите сред функциите на платформата.

ПОДОБРЕНИ БЛОКОВЕ

Блок редакторът също не е подминат. WordPress 5.3 притежава нови визуални помощни средства, но по-интересното е, че блоковете ще могат да бъдат обединявани в различни групи, с които да се взаимодейства при изграждане на уеб страница. Формирането на такива групи ще бъде лесно като детска игра поради наличието на drag and drop функцията.

Блоковете в WordPress 5.3 ще бъдат подобрени по много и различни начини.

Блок “Изображение” например вече ще предлага избор от стилове за различните изображения.

Блокът “Таблица” също ще бъде различен: потребителите вече ще имат възможността да избират измежду различни стилове.

Блок “Колони” вече ще предлага опция за избор на изглед на колоните, като потребителят ще може да определи ширината им от менюто с настройки. Добавянето на нови колони също е улеснено, което е от значение при създаване на проекти с множество колони, включени в дизайна.

Бутони

Подобреният блок “Бутони” ще се хареса на всички потребители, за които е наложително да добавят бутони в своите публикации. Линковете, свързани с бутоните, ще се отварят в нов прозорец. Освен това, рамките на бутоните ще могат да се задават ръчно. 

Последни публикации

Блокът за редактиране на последни публикации, от своя страна, ще позволи бързото добавяне на откъси с предварително зададена от потребителя дължина.

Изображения

WordPress 5.3 ще предложи и друго нововъведение: подобрен начин за добавяне на изображения.

Повечето потребители на платформата са наясно, че качването на изображения от мобилни устройства не е лесно поради тяхната големина. Това води до забавяне и съответно изразходване на излишни ресурси и време. Новата версия, която очакваме след около месец, предлага решение на този проблем – автоматично запазване на процеса по качване на изображения. По този начин качването е гарантирано, тъй като WordPress ще може да продължи с процеса в случай на прекъсването му. Това означава, че големи като размер изображения с отлична резолюция ще могат да бъдат използвани при създаването на публикации и постове посредством WordPress 5.3

Верификация на email адрес

Потвърждението или промяната на имейл адреса на администратора са лесни процедури в WordPress. Важно е имейл адресът да бъде коректно попълнен, тъй като всички важни съобщения, нотификации и пароли се изпращат именно там. В новата версия WordPress 5.3 потребителите ще бъдат задължени да потвърдят конкретен имейл адрес. Верифицирането му ще е равносилно на минимизиране на риска от пропускане на важно известие или възможността за смяна на парола.

Сред останалите промени, които ще бъдат въведени с представянето на WordPress 5.3, си струва да се отбележат подобреното време за зареждане на платформата – благодарение на блок редактора, новата версия ще се зарежда със секунда и половина по-бързо от предишната!

Разбира се, това постижение може да варира поради разлики в големината на публикациите. Освен това, новият блок за управление на линкове към социални мрежи ще позволи добавянето на съответните икони към страници и публикации. Нещо повече, добавянето и премахването им ще бъде улеснено, тъй като ще могат да се избират от предварително заложен в платформата списък.

Блокирането на индексирането от Google е оптимизирано

Една от другите съществени промени в WordPress 5.3 се изразява в подобрената способност на платформата да блокира търсачките и да предотвратява индексирането на уеб страници. За да бъде възможно това, метатагът Robots Meta Tag ще замени досегашното решение, използващо Robots.txt. Ограничаването на Google посредством Robots.txt се практикува отдавна. Вероятно повечето потребители са наясно, че самото индексиране означава процес, при който GoogleBot засича уеб страница, като я обхожда по специфичен начин. Блокирането на този бот резултира в невъзможността Google да свали конкретната уеб страница, като по този начин тя няма да се появи в резултатите от специфично търсене, което иначе би я класирало сред тях.

Въпреки действието на Robots.txt., Google все още има опция за индексиране на уеб страница, в случай че търсачката се добере до URL адреса. За да бъде предотвратено това, в WordPress 5.3 превенцията от индексиране ще се осъществява с гореспоменатия Robots Meta Tag. По този начин избирането на опцията за блокиране на търсачките ще бъде по-надеждна. 

Съществуват и други, по-специфични промени, като подобрената съвместимост на WordPress 5.3 с PHP 7.4, например. Очакваните различия не са никак малко и съвкупността им със сигурност ще подобри начина, по който потребителите ще приемат работата си с платформата. 

Вашият коментар