Какво ново в WordPress 5.2?

WordPress 5.2 е факт.

На 07/05/2019 WordPress 5.2 беше официално пусната и вече е свалена над 2 милиона пъти. Тази версия идва с първите по-сериозни промени за 2019г., но не изпълни всички очаквания на Мат Мюленберг. Няколко месеца с пълна пара кипеше труд по версия 5.2, за да може най-популярнaта CMS платформа да стане по-добра, по-бърза и по-удобна.

WordPress 5.2 се фокусира основно върху подобренията за „блок редактора“, статусите за състоянието на сайта, оправени са доста бъгове и ядрото на WordPress работи по-добре.

Ето някои от по-интересните новости в WordPress 5.2.

Препоръчителна версия на PHP

Минималната препоръчителна версия на PHP за WordPress сега е PHP 5.6.20 (която е по-стара от последната стабилна версия на PHP – 7.3.5).

Очаква се скоро минималната версия за PHP да бъде вдигната отново.

Ако потребителят използва по-стара версия на PHP, WordPress 5.2 ще му покаже предупреждение и препоръка да обнови към по-нова.

Състояние на сайта (site health)

В менюто с инструменти може да бъде намерено ново меню с много полезна информация за текущото състояние на сайта и сървъра, на който се намира, препоръки за решаване на проблеми и вече спазени добри практики.

Защита от фатални грешки

Лично за мен това е най-хубавото подобрение!

Какво е „фатална грешка“ когато става въпрос за WordPress?

Да не можеш да се влезеш в администраторската част (wp-admin).

За да се поправи такава грешка, на потребителят до сега му се налагаше да използва FTP клиент или някакъв файлов мениджър с достъп до файловете на WordPress.

С WordPress 5.2 за първи път администраторите ще могат да достъпят контролния панел, дори ако се появи такава фатална грешка. Искрено благодаря на екипа на WordPress за тази функционалност!

Да тестваме?

За да изпробвам какво ще стане на тесовата версия на сайта, промених един от файловете на темата, която използвам и нарочно добавих синтактична php грешка.

Резултатът беше този екран:

Веднага след това получих email с връзка, която да използвам, за да се логна отново.

След като влязох в администраторският панел, горе в дясно имаше индикация, че съм в режим на възстановяване (recovery mode).

Сега вече спокойно можете да оправяте грешки, без да се налага да използвате FTP. Това пести много време и нерви…

Gutenberg в мобилното приложение

WordPress Mobile Apps (с версия 11.9 и нагоре) включва експериментална поддръжка за Gutenberg редактора.

Потребителите, които не харесват новият блок редактор, винаги могат да превключат на класическата версия.

Блок мениджър

За да управляваш по-удобно своите блокове, WordPress 5.2 идва с подобрен блок мениджър.

С помощта на този инструмент можеш да скриваш блокове, които вече не използваш. Трябва само да посочиш кои блокове не са ти нужни.

Това са по-интересните новости в WordPress 5.2. Под капака има и други, които са полезни най-вече за програмистите. Тях можеш да разгледаш тук.

А ако ти е нужен бърз и надежден хостинг, който поддържа WordPress 5.2, не се колебай да се свържеш с мен.

Вашият коментар